Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

VAIJAYANTI

VAIJAYANTI

A „Vaijayanti” vagy „Vyjayanti” (ejtsd: vaidzsajanti), szó szerinti fordításban: „a győzelem füzére”. A védikus mitológiában egy virág, amelyet füzérként ajánlanak fel elsősorban Vishnunak, vagy Krishnának. A Vaidzsayanti füzér tulajdonképpen a vallási és spirituális gyakorlók körében a Vaidzsayanti mala (vagy másik nevén: Vanamala).

A Vaidzsayanti mala, egy a pázsitfűfélékhez tartozó trópusi gabonaféle, a „Coix Lacryma-jobi”, vagyis a „könnyfű” (másik nevén a „Jób-könnye”) terméséből készült imafüzér. Ezt a növényt gabonaként termesztik, termését megfőzik, megőrlik – majd lisztjét fogyasztják, amely manapság a gluténmentes élelmiszerek egy fontos alapanyaga. Emellett a gyógyászatban is használják bioaktív alkotóinak testzsír csökkentő és koleszterin megkötő tulajdonsága miatt.

Spirituális jelentőségében, a belőle készített malák és fűzérek viselésével és használatával – mint a győzelem füzére – használója soha nem szenved veszteséget. Úgy tartják, minden igyekezetben győzelmet hoz, hitet ad, és vonza azt a dolgot, amire használója vágyik.
Rezgése védelmez az alacsony szintű, ártó energiáktól, a negativitástól, és mindentől, ami „gonosz”. Nyugalmat, békét és optimizmust áraszt.

Az Ayurvéda szerint segít lelassítani a „dósák” hatását. A dósa fogalma az Ayurvédában, azokat a „rendező-elveket” jelenti, amelyek az öt teremtő őselem (föld, tűz, víz, levegő, éter) által jönnek létre, és a szervezetben és energiarendszerünkben megmutatkozó arányuk eltéréseket, hibákat és hiányosságokat idézhetnek elő, amelyek problémákhoz, vagy megbetegedésekhez vezethetnek. Ezek az életvitelünk – főleg egészségtelen életmódunk révén pl. helytelen táplálkozás, rossz szokások, túlterheltség, stressz, stb. szerint folyamatosan változnak. A Vaidzsayanti tehát jótékonyan hat a három dósa (vata, pitta, kapha) változó arányaira, egyensúlyba hozza azokat.

 

Kép haarosan...  smiley

Keresés