Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

TÜRKIZ

TÜRKIZ

A Türkiz a foszfátásványok osztályába tartozik, tulajdonképpen víztartalmú alumínium-rézfoszfát ásvány. Az üledékes kőzetek keletkezése során, alumínium-foszfát tartalmú kőzetekben alakul ki réztartalmú oldatok hatására. Nevét a francia „turquese” szóból kapta (jelentése: török), mivel a keresztes hadjáratokat követően innen ismerte meg Európa, ezután terjedt el szélesebb körben. Már i.e. 4000-ben is bányászták így az egyik legrégebbi ékkő. Általában kőzetréstöltelékként vagy bevonatként képződik, és vékony kérgekben szemcsés, cseppköves, vesés alakban található meg. Mára túlbányászott, valódi természetes formájában ritka és értékes drágakő, ezért sokan hamisítják is. Az igazán tiszta formái rendkívül értékesek, gyengébb minőségű mátrixos megjelenésében különböző színű erezetek futnak, mint pl. fekete (pszilomelán), szürke (homokkő), vagy barna (limonit). Ezek az erezett formái a leggyakoribbak.
A természetes Türkiz eléggé kényes és kevésbé tartós szerkezetű, ezért általában stabilizálják – azaz a pórusokat műgyantával töltik meg, így az megmunkálható, fényezhető lesz, kevésbé fog kopni és tartós színűvé válik. Könnyebben hozzáférhető formája az ún. Rekonstruált Türkiz (a webáruházban is ez kapható), amelyben a természetes Türkiz törmelék-szemcséket segédanyagokkal (többnyire műgyantával) préselik össze, gyakorlatilag rekonstruálják. A Türkiz színe a zöldtől, a zöldeskéken át az ég kékig terjed, de természetesen legszebb megjelenései a türkizzöld és türkizkék színárnyalatok. Mivel a többi ásványnál jellemzően kényesebbek a színváltozásra, színük változhat akár erősebb verejtékezés hatására is, tisztításuk során a lúgos vagy savas kémhatású tisztítószereket mindenképpen kerüljük.

A történelmünk során számos kultúrában amulettként viselték – erővel, egészséggel, vitalitással, örömmel ruházta fel viselőjét, de úgy tartották átkok és rontások ellen is véd. Volt olyan hagyomány is, amely szerint a színváltozása vagy a hűtlenség jele, vagy közelgő veszélyre figyelmeztetett.

Spirituális hatásai:
A Türkiz hatékony tisztító, gyógyító és védelmező kő; békét ad a léleknek és vitalitást a testnek. Sorsunk mozgatórugójának megértését, életünk alakulásának okait tárja fel, egyaránt a boldog és boldogtalan megélések okait; tudatosítja bennünk, hogy mi vagyunk saját sorsunk kovácsai. Fejleszti az intuíciót és előrelátást. Mélyíti a meditációt, segíti az angyali kapcsolatteremtést, és az előző életekhez való kapcsolódást. Tisztítja a negatív energiát, megvéd az elektromágneses szmogtól és a káros környezeti szennyeződésektől. Kiegyensúlyozza és összehangolja a csakrákat a finomtestekkel. Erősíti a test meridiánjait és a finomenergia mezőket. Úgy tartják, egyesíti a Földet és az Eget, összebékíti a férfi és a női energiákat. Támogatja az önmegvalósítást.

Mentális és érzelmi hatásai:
Nyugalmat és higgadtságot teremt, de erőt is ad, és éberen, elevenen, tettre készen is tart. Kiegyenlíti legszélsőségesebb hangulatingadozásainkat is, nyugalmat kölcsönöz kommunikációs gátlások és „lámpaláz” esetén, feloldja a romboló viselkedésformákat, támogatja az önkifejezést, kreatív kifejeződéseket, és a problémamegoldást. Feloldja az áldozatszerepet, a depressziót, az apátiát és a pánikrohamokat; levertség és kimerültség esetén felélénkít, érzékenység esetén véd a külső behatásoktól.

Hatásai a testre:
Gyógyítja az egész testet, segíti a szövetek regenerálódását és a tápanyagok felszívódását. Serkenti a növekedést, a regenerálódást, a hőtermelést, az érzékelést és az agytevékenységet is. Fájdalomcsillapító, görcsoldó, gyulladásgátló és méregtelenítő hatású. Semlegesíti a túlsavasodást, enyhíti a gyomorpanaszokat, az allergiát, a reumát, köszvényt, izomgörcsöt, ízületi gyulladásokat. A hagyomány szerint véd a vírusfertőzésektől és a levegőben terjedő szennyeződésektől.

 

Keresés