Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

RUDRAKSHA

RUDRAKSHA

A Rudraksha a keleti vallások és spirituális gyakorlatok művelői és érdeklődői között ismert mitikus fogalom, és varázslatos természeti ajándék. Rudrakshának tulajdonképpen egy bizonyos fa – az Elaeocarpus Gantrius fa termésének a csonthéjas magját nevezik, amelyet nagy tisztelettel és szentséggel öveznek, és spirituális erővel és jelentőséggel ruháztak fel az elmúlt évezredek során.
Maga a fa egy csonthéjas gyümölcsű, örökzöld fa, amelynek élőhelyei és elterjedése keresztül szeli dél-kelet Ázsiát. A neve görög eredetű (elaeocarpus jelentése: Elae= vad olajbogyó, carpus=gyümölcs), de legismertebb nevén Rudraksha-fának nevezik, vagy a bogyója magvának felhasználása miatt Indiai Gyöngyfának is hívják, mivel nagy mennyiségben készítenek belőle imaláncokat, malákat, karkötőket és egyéb ékszereket. A történelem során a Rudraksából készített malák, ékszerek, kegytárgyak és ereklyék a spirituális és vallási gyakorlatok jelentőségteljes kellékeivé váltak.

A Rudraksha, Shiva (másnéven: Rudra) istenség isteni esszenciájának megtestesítője. Maga a szó: Rudraksha, „Rudra” (azaz Shiva) és „Aksha” (magyarul: szemek, könnycseppek) szavakból tevődik össze. Jelentése: „Shiva könnyei”, vagy egy kicsit másabb értelmezésben „Shiva szemei”.
A hagyomány szerint a Rudraksha, Shiva isten ajándéka az emberiség számára – látva az emberek szenvedéseit. Shiva együttérző könnycseppjei lehullottak a földre, és azon a helyen nőttek ki az első Rudraksha fák. Úgy tartják, aki Rudrakshát visel, az minden negativitástól védve van; ajándék a szeretet és együttérzés felébresztéséhez, hozzásegít bennünket a felébredéshez, az önmegvalósításhoz.

A kereskedelemben fellelhető Rudrakshák alapvetően kétféle forrásból származnak – Nepálból és Indonéziából (főleg Jáváról). Előfordulásuk, és termesztésük ezeken a helyeken a legelterjedtebb. a kétféle típus között lényegében egyetlen különbség van, ez a méretük – jellemzően a nepáliak nagyobb méretűek, míg az indonéz Rudraksha inkább apróbb, zömökebb megjelenésű.
A Rudraksha-szemeknek ezen felül rengeteg típusa van, a spirituális életben a „mukhi”, azaz az „arc” alapján tulajdonítanak nekik különféle jelentőségeket. A mukhik a Rudraksha-szemen – ami voltaképpen a csonthéjas mag magháza – keresztül futó osztóvonalak, amelyek felosztják a magházat, s egyben bennük a magok számát is jelzik, mert minden kis kamrában egy-egy mag található. A mukhik alapján megkülönböztetnek az 1 mukhis Rudraksától egészen akár 30-40 féle megjelenésig – mint tudjuk, a természet számos egyedi megformálódást produkálhat. A védikus hagyomány azonban az egyes típusokat 21 mukhis Rudraksháig emeli ki megkülönböztetett jelentőséggel, ezek mindegyikét más-más spirituális jelentőséggel társítva. Vannak Rudrakshák, amelyek könnyen elérhetőek, és vannak típusok, amelyek igen ritkák és igencsak drágák. Ilyen pl. a nepáli 1 mukhi Rudraksha, vagy a nagyobb számú (14 fölötti) mukhikkal rendelkező Rudrakshák. A 3-7 mukhi Rudrakshák az elterjedtebb és elérhetőbb típusok.

Meg kell említeni azt is, hogy mivel a Rudrakshák egyes körökben keresett és felkapott kellékek, sajnos gyakran hamisítják is őket. A gyanútlanabb érdeklődőket egyszerű plasztikkal is félrevezethetik, de előfordulhat, hogy más magvakat munkálnak meg, vagy kevesebb mukhis Rudrakshákat alakítanak át – faragnak át – több mukhis Rudhraksa-szemekké, amelyeket így értékesebben adnak el, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

A Rudraksha hatásainak tudományos jelei is vannak – para- és diamágneses tulajdonságokkal bír, azaz atomi szinten igazodik és átrendeződik mágneses erő hatására. Ezek az egyedi rezonanciák a mukhik alapján is változnak, így mindegyiknek egyedi energia és információtartama van. Az egyedi rezgésviláguk hatással van az emberre az emberi lét minden szintjén. Harmonikus és építő hatással van tudatállapotunkra – serkenti a konstruktivitásunkat, inspirál bennünket, feszültségmentesíti az elménket és javítja a koncentrációt. Az érzelmi világunkat is építi – segít a stressz oldásban és az önbizalmunk fejlesztésében; rezgése felébreszti az együttérzés energiáit. Testi szinten is hatással van ránk – támogat egyes biokémiai folyamatokat pl. serkentőleg hat az ingerületátvivő neurotranszmitterekre, az érzelmeinkre gyakorolt rezgéseken keresztül befolyásolja egyes hormonok képződését, de jó hatással van a sejtregenerációra és lassítja az öregedés folyamatait is.

Az Ayurvéda is nagy becsben tartja a Rudrakshát. Úgy tartják, rezonanciája kiegyensúlyozza a csakrák és a meridiánok működését, kiegyensúlyozza a prána áramlását; rendszeres kapcsolódása még a karmát is tisztítja.
Számos gyógykezelésre használják, mint pl. emésztési problémák, epeműködés, cukorbetegség; csontrendszeri és ízületi problémák, fejfájás, pszichés zavarok, vagy akár a lázcsillapítás. Viselése jó hatással van a szívre, az idegekre és jótékony a stressz, a depresszió, szorongás esetén, de heves szívdobogás és magas vérnyomás enyhítésére is.
A szívvel való kapcsolatteremtése és szoros kölcsönhatása visszavezethető a Rudraksha dinamikus polaritására és elektromágneses hatásaira - voltaképpen a szív is egy elektromágneses „gépezet”, hiszen a működése elektromágneses mezőt generál. A Rudraksha igazodik a személyes elektromágneses terünkhöz és harmonikusan visszahat.

A webáruházamban nepáli és jávai származású szemeket egyaránt használok – jelenleg 5 és 6 mukhis Rudrakshával tudom készíteni az ékszereimet, de a jövőben tervezem többféle Rudraksha típus elérhetőségét is.

Keresés