Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

HIPERSZTÉN

HIPERSZTÉN

A Hipersztén egy láncszilikát-ásvány, azok leggyakoribb képviselője – vas- és magnézium tartalmú piroxén. Magmás kőzetekben jelenik meg és gyakori kőzetalkotó pl. gabbróban, andezitben, dácitban, dioritban, stb. Főleg tömeges megjelenésű, kristályai ritkák.

Felszíne üveges, vagy gyöngyház fényű. Színe – minél több vasat tartalmaz, annál feketébb, és elszórtan ezüstös vagy ibolyaszínű fénytörés/csillogás figyelhető meg a felületén. Az erősebb ibolya fényjátékú típusát Ibolyaszínű Hiperszténnek, vagy „Bársonyos Labradoritnak” is nevezik.
Jellemző lehet rá Schiller-hatás is, vagyis fénytörése révén alapszínétől eltérő színű ragyogást mutathat; Pleokroizmusa rézvörös színű.

Kevesebb vasat tartalmazó formája a Bronzit.

Mohs: 5,5 – 6
Lelőhelyei a világ minden táján megtalálhatóak, főbb lelőhelyei: Kanada, USA, Mexikó, Brazília, Bolívia, Ausztrália, Új-Zéland, Oroszország, Ukrajna, Nagy Britannia, Franciaország, Németország, Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Kína, India, Japán, Dél-Afrika.

Hatásaiban a kiegyensúlyozottság rezgését, és az erre való törekvést képviseli. Kiegyenlíti az aktivitást és a passzivitást.

Gyengéd földelő kő, de egyben erősít és védelmez is. Megerősíti az önbizalmunkat, és segít minden helyzetben a saját álláspontunkat képviselni. Segít szembenézni a félelmeinkkel. Megszabadít a negatív energiáktól; stressz- és feszültségoldó.

Fájdalomcsillapító hatású; segít túl sok gyomorsav esetén.

 

Kép hamarosan... smiley

Keresés