Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

DIOPSZID

DIOPSZID

A Diopszid a szilikátok ásványosztályba, és azon belül is a piroxének csoportjába tartozik, mégpedig egyfajta kalcium-magnézium-szilikát. Neve a görög „disz” (kettős) és „opszisz” (látvány) szavakból származtatható, mivel gyakran ikerkristályos megjelenésű.

Színe az áttetsző fehértől a szürkén át a feketéig, ahogy szerkezetében a magnéziumot vas váltja fel, egyre sötétebbek lesznek. A beépülő krómtól, a világoszöldtől a sötétzöldig is előfordulhat, ez a Krómdiopszid. Amikor mangán (Mn3+) épül be, akkor a lila-vöröseslila-kékeslila Violán keletkezik. Továbbá lehetnek még barna színűek is, ezt szintén mangán (Mn2+) vagy cink jelenléte okozhatja, ez a Schefferit.

A diopszidok az egyik leggyakoribb előfordulású piroxén ásványok, sok ásványhoz kapcsolódva jelennek meg (pl. spinellhez, flogopithoz, grossularhoz). Képződésük többnyire metamorf kőzetekre jellemző.

Mohs: 5 – 6

Lelőhelyei világszerte mindenfelé megtalálhatóak pl. Ausztrália, Új-Zéland, Antarktisz, Brazília, Argentína, Peru, Chile, Mexikó, USA, Kanada, Japán, Kína, India, Afganisztán, Pakisztán, Irán, Kazahsztán, Oroszország, Algéria, Marokkó, Mozambik, Namíbia, Madagaszkár, Dél-Afrika,  Finnország, Norvégia, Németország, Franciaország, Csehország, Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Svájc.

A Diopszid az alázat és tisztelet energiáit közvetíti felénk, illetve támogat abban, hogy kövessük az érzéseinket, és erősíti az érzékelésre való képességünket is. A bizalom és a megbocsátás hírnöke, segíti a megbékélést múltbéli fájdalmakkal, eseményekkel, személyekkel kapcsolatban.
Támogatja az elengedést, hasznos segítség a gyász folyamatában. Gyengéden eloszlatja bennünk a különböző dolog irányába érzett hiányérzeteket, és felhívja a figyelmet meglévő értékeinkre.
Problémákkal teli időszakokban erősíti az elfogadást bennünk, a hálaérzetet, és javítja kedélyállapotunkat. Serkenti az intellektuális képességeinket, az elemzőkészségünket, képzelőerőnket és a kreativitásunkat.

 

Kép hamarosan... smiley

Keresés