Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

BOROSTYÁNKŐ

A Borostyánkő egy fosszilis fagyanta, amely az évmilliók során folyamatosan elvesztette víztartalmát, s így megkövesedett – tulajdonképpen egy „szerves kő”. Színe áttetsző vagy opálos fényű, a halvány sárgától a méz sárga, aranysárga, sárgásvörös, sárgásbarna színeken át – helyenként természetes fehéres, vöröses, barnás foltokkal – egészen a vörös-vörösesbarna, bronzbarna színeken keresztül a sötétbarnáig, vagy akár a feketéig. Egyes lelőhelyeiről előfordulhat sárgászöld, zöld, zöldeskék, kék színekben is (Dominika, Mexikó, Indonézia).

A Brostyánkő angol neve: „Amber”, valószínűleg az ámbrához hasonló színe miatt keletkezett, az arab „aleanbar” szóból, a spanyol „ambar” szó közvetítésével. A magyar borostyán szavunk, a német „bernstein” szóból származtatható, melynek jelentése: „gyúlékony kő”. A mianmari borostyánokat Burmitnak nevezik, ezzel megkülönböztetve az onnan származó Borostyánokat. melyek fő jellegzetessége, hogy gyakran tartalmaz elhalt állati vagy növényi részeket tartalmazó zárványokat.

A Borostyánkő színeinek hátterében többféle jelenség is fellelhető. Az alapszínnek nevezhető sárgás színek esetében a szerves molekulái között végbemenő töltésátvitelek a felelősek. A vöröses és barnás példányok esetében a színt, az ún. „rayleigh-szórás” (azaz a fénynek, a kisméretű részecskéken való áthaladása okozta fényszóródás) jelensége révén egy másik effektus, az ún. „Usambara-hatás” okozza, vagyis a Borostyánba behatoló és folyamatosan szóródó fénynek, az anyagon áthaladva, a fény útjának megnövekedése által mutatott és érzékelt színváltozás. A kékes és zöldes Borostyánkövek esetében a színt egy felületi jelenség, az UV-fluoreszcencia okozza. Amikor egy kék Borostyánkövet UV sugarak érnek, azok a felületen zöldeskék színű fluoreszcenciát okoznak. Ezek az UV sugarak nem tudnak mélyre hatolni a Borostyánkő belsejébe, mert folyamatosan elnyelődnek még a felszínhez közeli részen, így ez végül kék színű fluoreszcenciában mutatkozik meg.

Keletkezésük során – ahogy az ismeretes, kezdetben a fa gyantája és balzsama egy folyékony-ragacsos állagú nedv, amelyet a fa saját sebeinek begyógyítására termel. A gyanta alkotói gyantasavak és gyantaolajok, egyes fák esetében pedig inkább balzsamnak nevezhetőek, mert illóolajokat is tartalmaznak. Ezek később, az illóolajok folyamatos kipárolgása révén idővel egyre inkább gyantásodnak.
A gyantásodás első fázisában az illékony és folyékony természetű alkotóiból folyamatosan veszít, ez a szakasz – a körülményektől függően – akár néhány nap alatt is, de általában néhány év alatt végbemenő folyamat.
Ezután a következő szakaszban tovább keményedik a gyanta, a gyanta molekulák polimerizálódásnak indulnak – azaz egymással egyre nagyobb molekulákat alkotnak. Ez a folyamat több tízezer évtől több millió évig is eltarthat. A folyamattal együtt a gyanta szerves oldószerek (pl. aceton, toluol, alkohol, benzin, stb.) által egyre kevésbé oldhatóvá válik, vagy akár oldhatatlanná.
A folyamat végén létrejön a Borostyánkő. A tévesen „fiatal borostyánkőnek” nevezett, még át nem alakult (nem kellően polimerizálódott) gyantát valójában Kopálnak nevezik.
A Kopál tehát még nem Borostyánkő, még nem rendelkezik a Borostyánkő tulajdonságaival. A Borostyánkövek közel 40 millió évesek, míg a Kopál életkora több ezer-százezer években esetleg 1-2 millió évben mérhető – még kristályszerkezet nélküliek, vagy az nem végleges, nem „megkövesedett” gyanta. Ezek a „fiatal” Borostyánok főleg Kolumbiából és Madagaszkárról származnak.
A régi Borostyánkövek már gyakran igen törékenyek, így azok megmunkálása, felhasználása, ékszerben való használata már behatárolt.
A legrégebbi ismert Borostyánkő kb. 320 millió éves.

A borostyánkő volt vélhetően az első drágakő az emberiség történelmében – leletek alapján több mint 7000 éve használják gyógyító kőként vagy ékszerként, de találtak Angliában kb. 11000 éves ékszereket is. Mára nagyon keresett árucikk lett, így gyakran hamisítják.
A legértékesebb borostyánkő darabok, valamilyen ősi növényi, vagy állati részt, esetleg egy rovart zártak magukba, de a valódi ilyen példányok elég ritkák és igen értékesnek számítanak – tehát a piaci kínálat nagy része feltehetően hamisítvány.

Sokféle utánzat létezik, amelyek közül egyesek pl. műanyagból, sokszor igen jól sikerült utánzatok. Ezért érdemes tájékozódni a felismerés jellegzetességeiről, vagy megbízható forrásból célszerű vásárolni.
Sajnos ez a hamisítási hullám igaz az ékszerekben használatos darabokra is. A más anyagokból készített hamisítványok mellett, meg kell említeni a Kopált is, amelyet olykor szintén Borostyánkőként forgalmaznak.

A Borostyánkőnek különböző megmunkálásai is ismeretesek, amelyek a kereskedelem színterein – jó esetben nem kerülnek elhallgatásra.
Egyik ilyen módszer pl. az olajban hevítés, amellyel a Borostyánkő átlátszóságát igyekeznek javítani. Egy másik gyakorlat szerint a nagyon apró Borostyán törmelékeket szintén hevítik-összemelegítik, és gyakorlatilag összenyomják nagyobb méretűvé – ezek minden esetben már inkább barna színűek lesznek, az intenzív hevítés jóvoltából. Az ilyen Borostyánokat Ambroidnak nevezik.
Szokványos jelenség még, hogy a klasszikus sárga színű Borostyánokból gyakran hevítéssel szándékosan célozzák meg a vöröses vagy barnás színt a kereskedelmi érték növelése érdekében.

Mohs: 2–2,5

Jelentősebb lelőhelyei a Balti-tenger és Lengyelország, Litvánia, Lettország – valamint Dominika, Mexikó, Mianmar, Olaszország, Kolumbia, Peru, Oroszország.
További lelőhelyei: USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Kína, Dánia, Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország, Svájc, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Kazahsztán, India, Japán, Indonézia, Malaysia, Izrael, Jordánia, Libanon, Portugália, Spanyolország, Svédország, Nagy Britannia, Törökország, Etiópia.

A történelem során mindig arra használták, hogy védelmet nyújtson a betegségektől, a gonosztól és a sötét erőktől. Az egyiptomi kultúrában sírokba helyezték, hogy védje a halott lelkét a túlvilágon. A középkorban tisztító célzattal elégették, hogy ősi fenyő illatával elűzze a fekete mágiát.
Kínában úgy nevezték: „a tigris lelke”, mert úgy tartják, amikor egy tigris meghalt, lelkéből egy mézszínű kő keletkezett, amely a bátorság és a tisztaság jelképe volt.
A görög mitológiában Zeusz haragját követő, gyászoló istenségek könnycseppjeiből lettek a Borostyánok.

 

Spirituális hatásai:

Derűt és gyengédséget teremtő kő, de határozottá és öntudatossá is tesz. Fejleszti az önzetlenséget és a bölcsességet. Támogatja a spontaneitást és a nyitottságot, de a hagyományszeretetet is előhozza.
Kötődik a földies energiákhoz, de a magasabb rendű energiákat is képes leföldelni, hiszen úgy is tisztelik, mint magát a kővé dermedt napfényt. A Nap, a védelem, a melegség, és a megtisztulás szimbóluma. Életerővel tölti fel az energiatesteket, valamint hatékony energetikai védelmező – megtisztítja és lezárja az aurát és a csakrákat; véd az EMF-szmogtól és a negatív energiáktól.
Rezgése főleg a Napfonat csakrát serkenti, de a Torok csakrával is rezonál.

 

Mentális és érzelmi hatásai:

Stabilitást hoz az életünkbe. Erősíti a bizalmat-önbizalmat, az önértékelést és az önmagunkba vetett hitet; békét teremt és békeszeretővé, bizakodóvá tesz; gondtalanságot, örömöt és boldogságot közvetít; antidepresszáns hatású, semlegesíti az öngyilkosságra való hajlamot, enyhíti a gyászt.
Serkenti az elmét és az intellektust, támogatja a továbblépéseket. Leépíti az ellenállásokat, rugalmasabbá és kreatívabbá tesz. Előmozdítja a pozitív gondolkodást. Egyensúlyt teremt, türelmessé tesz, bátorítja a döntések meghozatalát.

 

Hatásai a testre:

Jó hatással van az immunrendszerre – természetes antibiotikumként működik.
Támogatja a szövetek megújulását; képes kivonni a betegséget és a fájdalmat a testből, és segíti a fizikai testünk öngyógyulási folyamatait; támogatja a műtét utáni felépülést. Erősíti a nyálkahártyát, serkenti a sebgyógyulást.
Elnyeli a fájdalmat, enyhíti a reumát és más ízületi problémákat, segíti a porcosodást, kis gyermekeknél a fogzást.
Segíti a levegő felvételét, így jó hatással van a tüdőre. Jótékony gyomor-, lép-, vesepanaszok, valamint máj-, epe- és anyagcsere alapú bőrbetegségek esetén.
Rezgése kezeli a torokproblémákat, a golyvát, valamint az allergiát és a cukorbetegséget is.

 

Kép hamarosan... smiley

Keresés